Zdrowe śniadania na ciepło, to coś co tygryski w moim domu lubią najbardziej. Dobrze też, gdy te śniadania są szybkie i proste w przygotowaniu, ponieważ jesteśmy w ciągłym biegu. Taki właśnie jest ryż na mleku kokosowym z owocami i przyprawami korzennymi. Danie wpisuje się w świąteczny klimat, ponieważ po całym domu rozchodzi się przyjemny zapach cynamonu i prażonych jabłek. Całość skropiona miodem wprost rozpływa się w ustach. Polecam.
Składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
1 łyżka masła
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
łyżeczka cukru waniliowego
1 jabłko
3 suszone morele
1 łyżka rodzynek
1 łyżeczka miodu
laska cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku roztop masło, wsyp ryż i smaż przez krótką chwilę, mieszając, żeby ryż nie przywarł do garnka.
W misce rozmieszaj mleko kokosowe i wodę. Gdy ryż będzie lekko złocisty, zacznij partiami dolewać mleko kokosowe z wodą.
W misce rozmieszaj mleko kokosowe i wodę. Gdy ryż będzie lekko złocisty, zacznij partiami dolewać mleko kokosowe z wodą.
Postępuj tak, jak przy przygotowywaniu risotto. Dolewaj po kilka łyżek, mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn. Gotuj w ten sposób ryż, aż napęcznieje i zrobi się miękki. Na koniec dodaj cukier waniliowy. Zdejmij gotowy ryż z ognia.
Jabłko obierz, wykrój gniazdo nasienne, pokrój owoc w kostkę. Przełóż do drugiego rondelka, na dno wlej odrobinę wody. Wstaw na niewielkim ogniu, mieszaj, żeby jabłka się nie przypaliły. Dodaj rodzynki, laskę cynamonu, pokrojone morele oraz miód. Mieszając doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut, aż jabłka zmiękną, ale jeszcze się całkowicie nie rozpadną.
Połącz owoce z ciepłym ryżem. Wyjmij laskę cynamonu i podawaj.
po takim pysznym śniadaniu aż chce się iść do pracy;) uwielbiam taki ryż:)
OdpowiedzUsuńDokładnie, albo można go zabrać ze sobą, na drugie śniadanie w pracy :)
UsuńBardzo chętnie spróbuję ryżu na mleku kokosowym. Nigdy jeszcze takiej wersji nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności!!!
OdpowiedzUsuń